Konya Bilim Merkezi İlimge

Osmanlı'dan Günümüze Anadolu Hisarı

 Beyza Darıcıoğlu
 3 dk  328

İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Anadolu Hisarı, Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli bir yapısal mirasıdır. İnşa tarihi ve mimarisiyle öne çıkan bu hisar, İstanbul Boğazı'nın en dar noktasında, 7.000 metrekarelik bir alan üzerinde Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü noktada yer almaktadır. 1395 yılında, Sultan I. Bayezid tarafından dönemin stratejik gereksinimlerine cevap vermek amacıyla yaptırılmıştır. Eski kaynaklara göre Anadolu Hisarı Güzelhisar, Güzelcehisar, Yenihisar, Yenicehisar, Akhisar isimleriyle de anılmaktadır.

Anadolu Hisarı’nın inşaatına başlandığı dönemde bölge Bizanslılar ve Cenevizlilerin kontrolündeydi. Boğazın kontrolü son derece önemli olduğundan Osmanlı Devleti ve Cenevizliler, hisarın inşası için iş birliği yapmıştır. Hisar, Karadeniz’den gelebilecek saldırıları ve Bizans’a gidecek yardımları engellemek için büyük bir öneme sahipti.


Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid’in mağlubiyetinden sonra oğlu Süleyman Çelebi bir süre Anadolu Hisarı’nda saklanmak zorunda kalmıştır. Ayrıca Sultan II. Murad döneminde, Macarlılar ve Haçlıları durdurmak için yola çıkan ordunun Rumeli’ye geçmesi sırasında da Anadolu Hisarı stratejik rol üstlenmiştir.

Taş ve tuğla kullanılarak inşa edilen hisar, sağlam bir kara ve deniz savunma hattı oluşturacak şekilde planlanmıştır. Ters lale şeklinde tasarlanan hisarın kalın duvarları, düşman saldırılarına karşı korunma amacıyla inşa edilmiş, dönemin savunma tekniklerine uygun olarak tasarlanmıştır. Aynı zamanda hisarın üzerinde yer alan kuleler ve burçlar, çevredeki bölgenin geniş bir açıdan gözlemlemesi için en ideal konumdadır.

Anadolu Hisarı'nın mimarisi, dönemin Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Basit ve sağlam bir görünüme sahip olan hisar, Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri yapılardaki estetik anlayışının somut göstergelerindendir. Dikdörtgen planlı yapısı ve geniş iç avlusu, askeri bir yapı olmasına rağmen içeride bulunanlara ferah bir ortam sunmuştur. Ayrıca hisarın dış cephesinde yer alan dekoratif işlemeler ve taş oymalar, dönemin sanat zevkini ve ustalığını yansıtmaktadır.

Anadolu Hisarı, iç ve dış kale ile bu kalelerin surlarından oluşmaktadır. İç kalenin yapısı dikdörtgen şeklindeki dört katlı bir kule şeklindedir. İlk yapıldığı dönemde bir giriş kapısı bulunmadığı için kuleye iç kale surlarına uzanan bir asma köprüden giriş yapılmıştır. Üst katlara giriş ise içerideki ahşap merdivenlerle sağlanmıştır.


İç kale surları üç metre kalınlığına sahip olup dış kalenin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerini birleştirmektedir. İç surlarla birleşen dış kale surlarının üzerinde birçok kemer ve surları korumak üzere inşa edilmiş üç kule bulunmaktadır. Kalenin surları doğu-batı yönünde 65 metre, kuzey-güney yönünde 80 metre uzunluğuna sahiptir. Surların çapı 2.5 metredir. Dış surlarda topların yerleştirildiği menfezler bulunmaktadır. Anadolu Hisarı'nın asıl kalesinde ve iç surlarında, araları harçla doldurulmuş blok taşlar kullanılmıştır.

Anadolu Hisarı’nın Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahları için stratejik bir önemi bulunmaktadır. Hisar, İstanbul'u boğaz yoluyla gelen saldırılara karşı korurken ticari gemiler için güvenli bir geçiş noktası oluşturmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun deniz ticareti ve askeri operasyonları üzerinde büyük bir etkisi olan Boğazlar, Anadolu Hisarı sayesinde kontrol altında tutulmuştur. Padişahlar, hisarı stratejik bir merkez şeklinde kullanarak imparatorluğun güvenliğini sağlamak ve hükümetin gücünü sembolize etmek için önemli bir adım atmışlardır.

Cumhuriyet Dönemi’nde koruma altına alınan Anadolu Hisarı, turizm için önemli bir merkez olmuştur. Tarihi ve kültürel değeriyle bugün hala ziyaretçilerini etkilemeye devam etmektedir.   

#Anadolu #Hisar #Osmanlı #Kale #Tarih
0
0
0
Kaynakça

Anadolu Hisarı. Erişim 19 Temmuz 2023. https://www.historyhit.com/locations/anadolu-hisari/

Klaos, Yulia. ‘’Anadoluhisarı in Istanbul (Anatolian Fortress, Anadolu Hisarı)’’. Erişim 19 Temmuz 2023. https://life-globe.com/en/anadoluhisar%C4%B1-istanbul/

The Anatolian Castle. Erişim 19 Temmuz 2023. https://www.bosphorustour.com/the-anatolian-castle-anadolu-hisar.html


BENZER MAKALE
Öğretmen Değil Rehber

Öğretmen Değil Rehber

Çoğu zaman kendisine atfedilen kutsallıkla birlikte anılan öğretmenlik mesleğinin de bir tarihsel süreci...

Pelerinin Altındaki Hançer: Sicarii Suikast Örgütü

Pelerinin Altındaki Hançer: Sicarii Suikast Örgütü

Sicarii olarak tanımlanan grup adını suikast faaliyetlerinde kullanılan hançerden almaktadır. Kısa ve kıvrımlı olan...

Birlik ve Konfederasyon Mücadelesi: Amerika iç Savaşı

Birlik ve Konfederasyon Mücadelesi: Amerika iç Savaşı

Amerikan İç Savaşı, ekonomileri tarıma dayalı olan ve köleleri iş gücü olarak kullanan Güney...

Son İsrail-Arap Savaşı: Yom-Kippur Muharebesi

Son İsrail-Arap Savaşı: Yom-Kippur Muharebesi

Suriye ve Mısır önderliğinde Arap Devletleri 1973 yılının 6 Ekim’ine denk gelen Ramazan ayının onuncu gününde,...

Vaat Edilmiş Topraklar Efsanesi ve Siyonizm

Vaat Edilmiş Topraklar Efsanesi ve Siyonizm

Vaat Edilmiş Topraklar (Arz-ı Mev’ud), Tanrı'nın Hz. İbrahim'e ve onun soyundan gelenlere verdiğine inanılan...

Naziler ve Siyonist Ortakları

Naziler ve Siyonist Ortakları

Hitler'e karşı savaş başladığında neredeyse tüm Yahudi örgütleri müttefiklerle güçlerini...

İsrail’i Kuran Terörist Örgütler: Haganah, Irgun ve Lehi

İsrail’i Kuran Terörist Örgütler: Haganah, Irgun ve Lehi

Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in kuruluş süreci de katliamlarla doludur. İsrail'in...

Protestanlık Uğruna Bir Savaş: 30 Yıl Savaşı

Protestanlık Uğruna Bir Savaş: 30 Yıl Savaşı

30 yıl savaşları 1618-1648 yılları arasında Almanya merkezli gerçekleşen ama bütün Avrupa’yı içine...

Üç Kralın Savaşı: Vadisseyl Muharebesi

Üç Kralın Savaşı: Vadisseyl Muharebesi

1578 yılında Portekiz Kralı, Muhammed El Mütevekkil’e destek vermek amacıyla ordusuyla Fas’a çıkarma...

Şekerin Acı Tarihi

Şekerin Acı Tarihi

Günümüzde neredeyse her alanda kullandığımız bir ürün olan şeker, Hindistan'dan başlayarak...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER