Konya Bilim Merkezi İlimge

Kimyasal Terör: Aum Shinrikyo

 Kerim Emre Karabacak
 4 dk  311

Aum Shinrikyo 1984’te Tokyo’da yoga eğitmeni Shoko Asahara tarafından küçük bir odada yoga ve meditasyon okulu olarak kurulan, Hindiuzim ve Budizm inançlarını sentezleyen, 15 kişi ile başlayıp kısa sürede 50.000 kişiye ulaşan terör örgütüdür.

Aum Shinrikyo’nun kısa sürede yayılmasının nedeni, Uzak Doğu’daki dinlerin ortak öğretisi olan yogayı ve dünyadaki en yaygın din olan Hristiyanlığı sentezlemesidir. Farklı ülkelerden, toplumun farklı kesimlerinden insanlara hitap etmiş ve kısa sürede bünyesine katmıştır.


1989 yılına kadar öğretilerini devam ettiren bu örgüte 1989 yılında Japon hükümeti tarafından dini grup statüsü verilmiştir. Japon kanunlarına göre dini statü verilen gruplar vergi ve adli soruşturmalardan muaf tutulmaktadır. Terör grupları örgütlenme, finans ve propaganda gibi birçok alanda devletin engellemeleri ile karşı karşıya iken dini gruplara karşı böyle uygulamalar söz konusu olmamıştır. Aum örgütü için bu durum büyük bir avantaja dönüşmüştür.

Aum güçlü bir örgüt yapısına sahip olmuştur. Örgütün lideri Shoko Asahara’ya koşulsuz itaatin sağlanacağı bir hiyerarşi oluşturulmuştur. Örgüt içerisinde farklı konulardan sorumlu “bakan” olarak adlandırılan üst düzey yetkililer atanmıştır. Örgütün işleyişi ve hedeflerine yönelik konular belli aşamaları geçmiş, sadece üstlerin güvenini kazanmış kişiler tarafından bilinmektedir. Bu güçlü örgütlenme sayesinde örgütten bilgi sızdırılma ihtimali en aza indirilmiştir.

Aum, Japon hükümetinin de desteğini alarak bünyesine bürokratları da katmaya ve hükümet içinde örgütlenmeye başlamış, ciddi bir yapılanma oluşturmuştur. Japon hükümetinden aldığı bu destek örgütün insan kaynakları açısından önünü açmış ve kuruluşunun üstünden fazla zaman geçmeden örgüt menkul ve gayrimenkul mallara sahip olmuştur. Amerika, Almanya, Rusya ve Sri Lanka gibi ülkelerde ofisler açmalarıyla birlikte oluşumlarına uluslararası bir statü kazandırmışlardır. Bununla birlikte örgüt dini boyuttan uzaklaşmış, politik hedeflere doğru yönelmiştir. Bunun ilk etkisi 1990 Japon yasama organı National Diet (Kokkai) seçimlerinde görülmektedir. Hükümet içerisindeki yapılanması ve uluslararası boyuta taşıdığı etkisi düşünüldüğünde seçimin kaybedilmesi Aum örgütü için büyük bir şoka sebep olmuştur. Ancak seçim örgüt açısından bir dönüm noktası teşkil etmiştir ve örgüt şiddete yöneltmiştir.

Örgüt uluslararası bağlantılarını kullanarak konvansiyonel saldırı silahı tedarik etmiş, kimyasal ve biyolojik silah üretimine başlamıştır. Japon hükümeti dini statü verdiği bu oluşumun perde arkasını geç fark etmiş ve bedelini ağır bir şekilde ödemek zorunda kalmıştır.

Silah üretimini üst noktaya taşıyan örgüt 1995 yılında dünya tarafından tanınacağı saldırısını gerçekleştirmiştir. 20 Mart’ta Tokyo metrosunda sarin gazı ile gerçekleştirdiği saldırı sonucunda 13 kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi yaralanmıştır. Japon hükümeti dini statü verdiği Aum örgütünden gelen bu saldırıya hazırlıksız yakalanmıştır.

Japon hükümeti metro saldırısının ardından gerekli soruşturmaları başlatmış, 1989 yılında ünlü avukat Tsutsumi Sakamoto ve ailesinin kimyasal bir çözelti ile öldürüldüğü davanın sonuçlanmasıyla faillerinin Aum örgütüne mensup olduğu anlaşılmıştır. Avukat Tsutsumi Sakamoto örgüt aleyhine çalıştığı için öldürülmüştü. Beş yıl sonra sonuçlanan bu dava Aum Shinrikyo’nun ilk kimyasal ve biyolojik saldırısını 20 Mart 1995’te değil 1989’da Tsutsumi Sakamoto ve ailesine gerçekleştirdiği kayıtlara geçmiştir.

Japon hükümeti gerekli önlemleri alarak örgüt lideri Shoko Asahara ve örgütün önde gelen isimlerini idam etmiştir. Örgütün geri kalan mensupları Aleph ve Hikari no Wa olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu guruplar Aum Shinrikyo gibi terör örgütü olarak ilan edilmemiş ancak “tehlikeli dinler” olarak tanımlanmıştır. Aleph ve Hikari no Wa grupları, akım olarak günümüzde de varlıklarını sürdürmeye devam etmektedir.

#Japonya #Terör #Aum Shinrikyo
0
0
0
Kaynakça

Ergün, Kürşad. Dini Kültlerde Terör Örgütüne Dönüşme Potansiyeli: Aum Shinrikyo Vakası, Türk Savaş Çalışmaları Dergisi, 2021, 2(2). 196-207.

Pendleton, Mark, Going Underground With Murakami Haruki: Storytelling, Oral History and “The Japanese Psyche” After Tokyo Subway Sarin Attack, Ethnologie Française, 2019, 1. Cit, 141-152.

Guss, Martin, Terörizm Kavramlar ve Kuramlar. İ. Çapçıoğlu, B. Metin (Çev.), 2017, Ankara: Adres Yayınları.



BENZER MAKALE
Öğretmen Değil Rehber

Öğretmen Değil Rehber

Çoğu zaman kendisine atfedilen kutsallıkla birlikte anılan öğretmenlik mesleğinin de bir tarihsel süreci...

Pelerinin Altındaki Hançer: Sicarii Suikast Örgütü

Pelerinin Altındaki Hançer: Sicarii Suikast Örgütü

Sicarii olarak tanımlanan grup adını suikast faaliyetlerinde kullanılan hançerden almaktadır. Kısa ve kıvrımlı olan...

Birlik ve Konfederasyon Mücadelesi: Amerika iç Savaşı

Birlik ve Konfederasyon Mücadelesi: Amerika iç Savaşı

Amerikan İç Savaşı, ekonomileri tarıma dayalı olan ve köleleri iş gücü olarak kullanan Güney...

Son İsrail-Arap Savaşı: Yom-Kippur Muharebesi

Son İsrail-Arap Savaşı: Yom-Kippur Muharebesi

Suriye ve Mısır önderliğinde Arap Devletleri 1973 yılının 6 Ekim’ine denk gelen Ramazan ayının onuncu gününde,...

Vaat Edilmiş Topraklar Efsanesi ve Siyonizm

Vaat Edilmiş Topraklar Efsanesi ve Siyonizm

Vaat Edilmiş Topraklar (Arz-ı Mev’ud), Tanrı'nın Hz. İbrahim'e ve onun soyundan gelenlere verdiğine inanılan...

Naziler ve Siyonist Ortakları

Naziler ve Siyonist Ortakları

Hitler'e karşı savaş başladığında neredeyse tüm Yahudi örgütleri müttefiklerle güçlerini...

İsrail’i Kuran Terörist Örgütler: Haganah, Irgun ve Lehi

İsrail’i Kuran Terörist Örgütler: Haganah, Irgun ve Lehi

Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in kuruluş süreci de katliamlarla doludur. İsrail'in...

Protestanlık Uğruna Bir Savaş: 30 Yıl Savaşı

Protestanlık Uğruna Bir Savaş: 30 Yıl Savaşı

30 yıl savaşları 1618-1648 yılları arasında Almanya merkezli gerçekleşen ama bütün Avrupa’yı içine...

Üç Kralın Savaşı: Vadisseyl Muharebesi

Üç Kralın Savaşı: Vadisseyl Muharebesi

1578 yılında Portekiz Kralı, Muhammed El Mütevekkil’e destek vermek amacıyla ordusuyla Fas’a çıkarma...

Şekerin Acı Tarihi

Şekerin Acı Tarihi

Günümüzde neredeyse her alanda kullandığımız bir ürün olan şeker, Hindistan'dan başlayarak...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER