Konya Bilim Merkezi İlimge

Fırtına ve Samuray Direnişi: Moğol Japon Savaşı

 Kerim Emre Karabacak
 4 dk  1148

Moğol İmparatorluğu, cihan hakimiyeti oluşturmak amacıyla pek çok ülkeye seferler düzenlemiştir. Kore ve Çin’i ele geçiren Moğol Hükümdarı Kubilay Han, Japon adasına gözünü dikmiştir. 1274 ve 1281 seferleriyle meydana gelen Japonya saldırıları samurayların direnişi sayesinde başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Moğol Hanı Kubilay, 1268’de Japonya Kralı’na ikili ilişkilerin sağlanması amacıyla mektup ve elçi göndermiştir. Kubilay, savaştan kaçınarak Japonya’yı imparatorluğuna bağlamak ve haraç almayı amaçlamıştır. Üstü kapalı bir şekilde tehdit mektubu gönderen Kubilay, Japonya’dan istediği cevabı alamamıştır. Japonya gönderilen mektuplara cevap vermeyerek oyalamaya çalışmıştır. Kubilay ise mektuplar ve elçiler göndermeye devam etmiştir.


Japon tarafı, ülkelerinde her hangi bir işgal girişimi ile daha önceden karşılaşmamış olmanın verdiği özgüven ve samurayların cesaretine dayanarak ülkelerini savunmayı amaçlamışlardır. Olası Moğol saldırılarının olacağı bölgeler tespit edilerek gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Kubilay, 1274’de 700 civarı gemiyi barındıran bir filo hazırlattırarak Japon adalarına doğru ilk seferi gerçekleştirmiştir. Tsushima ve İki adalarında gerçekleşen ilk karşılaşma sayıca üstün olan Moğol galibiyeti ile sonuçlanmıştır.

Japon anakarasında yer alan Hakata Koyu’na ulaşan Moğol gemileri, samurayların savunma hatlarına rağmen başarıya ulaşarak üstünlük sağlamıştır. Moğol ve Japon birliklerinin savaş stilinin farklılığının ön plana çıktığı bu karşılaşma samurayların savaşı kaybetmesinin ana sebeplerinden birisi olarak görülmüştür. Açık alanda ve grupça savaşan Moğol birlikleri organize bir şekilde hareket ederken, samuraylar bireysel bir mücadele içerisine girmiştir. Moğolların çeşitli savaş ekipmanları kullanması da önemli avantaj elde etmelerine yol açmıştır.

Sayıca üstün olan Moğol birlikleri bölgede aldıkları galibiyeti ileriye taşımayarak önemli bir ilerleme içerisine girmemiştir. İkmal probleminin sorun olabileceği düşünülmekle birlikte bölgeyi iyi bilen samurayların saldırılarından da çekinildiği ifade edilmektedir. Moğol birliklerinin gündüzleri karada, geceleri ise samuray saldırından korunmak amacıyla gemide kaldıkları ifade edilmektedir. Bir gece çıkan fırtınada pek çok gemi batmış ve yüzlerce Moğol askeri boğulmuştur. Geceleri güvenli bir yer olarak gördükleri gemilerde fırtınaya yakalanan Moğollar geri çekilmek zorunda kalmıştır.

İlk mücadeleden malup ayrılan Japon tarafı yeni bir saldırı dalgası beklerken Hakata Koyu’na savunma duvarı inşa etmiştir. Kubilay Han ise elçiler ve mektuplar göndererek haraç ve bağlılık istemeye devam etmiştir. Kubilay Han 1281’de 4.000 gemi ve 100.000 civarı askerden oluşan bir donanma hazırlatarak ikinci Japonya seferi başlamıştır. Kore ve Çin asıllı denizcilerin ve savaşçıların çoğunluğu oluşturduğu donanma, İki ve Tsushima’ya ilk saldırıyı gerçekleştirmiştir.

Hakata Koyu’na saldıran Moğol tarafı önemli bir Japon direnişi ile karşılaşmıştır. Oldukça önemli bir direnişle karşılaşan Moğol tarafı önceki saldırıdaki gibi sahilde organizasyon içerisine girememiştir. Hareketli ve organize savaşan Moğollar gerekli alanı bulamayarak gemilerden savaşmaya çalışmışlardır. Farklı bölgelere de çıkarma yapan Moğol birlikleri benzer bir direnişle karşılaşarak ele geçirdikleri Japon adalarına geri çekilmiştir. Samuraylar Moğol birliklerini rahat bırakmayarak küçük gemilerle saldırmışlar ve Moğollara önemli kayıplar verdirmişlerdir.

Toparlanan ve destek kuvvetlerle takviye edilen Moğol ordusu farklı cephelerden tekrar saldırıya geçmiştir. Önemli karşılaşmalarla iki ordu mücadele verirken Moğol ordusu ikmal sıkıntısı çekmiştir. İlk seferde olduğu gibi hava durumu savaşa müdahil olmuştur. Bölgede gerçekleşen tayfun Moğol donanmasına önemli zararlar vermiştir. Oldukça zor anlar yaşayan Moğol donanmasının pek çok gemisi batmış ve kıyıya vurmuştur. Kıyıda mahsur kalan Moğol unsurları Japonlar tarafından öldürülmüştür. Bir kısım Moğol ise sağ kalan gemilerle ana karaya geri dönmüştür.

#Samuray #Moğol #Japonya #Savaş
0
0
0
Kaynakça

Adams, Ryon. Outfought and Outthought: Reassessing The Mongol Invasions of Japan. Kansas: U.S. Army Command and General Staff College. Yüksek Lisans Tezi, 2009.

Çınar, Burak. Moğolların İkinci Japonya Seferi: Kyushu 1281. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları. 2009, 10. Cilt, 10. Sayı, 37-55.

Mark, Cartwright. “The Mongol Invasions of Japan 1274 &1281”. Erişim 19 Aralık 2022. https://www.worldhistory.org/article/1415/the-mongol-invasions-of-japan-1274--1281-ce/

Rhode, Grant. “Mongol Invasions of Northeast Asia Korea and Japan”. Eurasian Maritime History Case Study: Northeast Asia Thirteenth Century. https://www.asianstudies.org/wp-content/uploads/Case-Study-Mongol-Invasions-of-Northeast-Asia-1.pdf


BENZER MAKALE
Öğretmen Değil Rehber

Öğretmen Değil Rehber

Çoğu zaman kendisine atfedilen kutsallıkla birlikte anılan öğretmenlik mesleğinin de bir tarihsel süreci...

Pelerinin Altındaki Hançer: Sicarii Suikast Örgütü

Pelerinin Altındaki Hançer: Sicarii Suikast Örgütü

Sicarii olarak tanımlanan grup adını suikast faaliyetlerinde kullanılan hançerden almaktadır. Kısa ve kıvrımlı olan...

Birlik ve Konfederasyon Mücadelesi: Amerika iç Savaşı

Birlik ve Konfederasyon Mücadelesi: Amerika iç Savaşı

Amerikan İç Savaşı, ekonomileri tarıma dayalı olan ve köleleri iş gücü olarak kullanan Güney...

Son İsrail-Arap Savaşı: Yom-Kippur Muharebesi

Son İsrail-Arap Savaşı: Yom-Kippur Muharebesi

Suriye ve Mısır önderliğinde Arap Devletleri 1973 yılının 6 Ekim’ine denk gelen Ramazan ayının onuncu gününde,...

Vaat Edilmiş Topraklar Efsanesi ve Siyonizm

Vaat Edilmiş Topraklar Efsanesi ve Siyonizm

Vaat Edilmiş Topraklar (Arz-ı Mev’ud), Tanrı'nın Hz. İbrahim'e ve onun soyundan gelenlere verdiğine inanılan...

Naziler ve Siyonist Ortakları

Naziler ve Siyonist Ortakları

Hitler'e karşı savaş başladığında neredeyse tüm Yahudi örgütleri müttefiklerle güçlerini...

İsrail’i Kuran Terörist Örgütler: Haganah, Irgun ve Lehi

İsrail’i Kuran Terörist Örgütler: Haganah, Irgun ve Lehi

Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren İsrail'in kuruluş süreci de katliamlarla doludur. İsrail'in...

Protestanlık Uğruna Bir Savaş: 30 Yıl Savaşı

Protestanlık Uğruna Bir Savaş: 30 Yıl Savaşı

30 yıl savaşları 1618-1648 yılları arasında Almanya merkezli gerçekleşen ama bütün Avrupa’yı içine...

Üç Kralın Savaşı: Vadisseyl Muharebesi

Üç Kralın Savaşı: Vadisseyl Muharebesi

1578 yılında Portekiz Kralı, Muhammed El Mütevekkil’e destek vermek amacıyla ordusuyla Fas’a çıkarma...

Şekerin Acı Tarihi

Şekerin Acı Tarihi

Günümüzde neredeyse her alanda kullandığımız bir ürün olan şeker, Hindistan'dan başlayarak...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER