Konya Bilim Merkezi İlimge

Tıbbi Etiğin Temeli; Hipokrat Yemini

 Hatice Durak
 3 dk  328

Hipokrat Yemini, tıp etiği ve tıp uygulamalarında önemli bir rol oynayan eski Yunan hekimi Hipokrates tarafından ortaya konan, tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanan bir yemindir. Hipokrat Yemini'nin temel hedefi, hasta bakımı sırasında hekimlerin en yüksek standartları sağlanması ve etik gereksinimlere uygun hareketin oluşturulması için bir yönetimin sağlanmasıdır.

Hipokrat, antik Yunanistan'da yaşamış ve tıp alanında önemli katkılarda bulunmuş bir Yunan doktordur. Yaklaşık MÖ 460-370 yılları arasında Kos Adasında doğmuştur ve Hipokrat Okulu'nun yöneticisi olarak kabul edilir.


Hipokrat, modern hataların temel yapısı ile ilgili birçok ilke ve yöntemi belirlemiştir. Bunlar arasında, sistematik olarak hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi, teşhis ve tedavide gözlem ve kayıt tutmanın önemi, etik davranış kuralları ve doktor-hasta ilişkileri gibi konuları ele alır.

Hipokrat ayrıca arıtma ısı sistemlerini toplayan ve organize eden ilk kişilerden biridir. Bugün "Hipokratik Yemin" olarak bilinen yemin, tıbbi etiğin kullanımını oluşturur ve doktorların hastalarına karşı sorumluluklarını ve etik standartlarını sürdürmelerini gerektirir. Hipokrat yemini, tıp etiği ve çevresini belirlemek amacıyla yazılmış bir metindir.

Yeminin kendisi, Hipokrat'a atfedilen bir metin değildir ve aslında birden fazla yemin versiyonu mevcuttur. Yemin farklı bölümler farklı şekillerde yorumlanmıştır. Ancak, genellikle yemin, hasta bakımında dürüstlük, sadakat, mahremiyete saygı, profesyonel yeterlilik, saygı, adalet ve insan yaşamı saygı gibi temel değerlerin korunmasını vurgulamaktadır. En yaygın olarak kullanılan versiyon, 4. yüzyılda İskenderiye'deki Museion'da yazılmıştır ve bu metin "Klasik Hipokrat Yemini" olarak bilinir.

Klasik Hipokrat Yemini, tarih boyunca birçok kez gözden geçirilmiş ve modern tıp uygulamalarına uyarlanmıştır. Bununla birlikte, yeminin temel ilkeleri hala geçerliliğini sürdürmektedir. Tıp kurumları tarafından mezuniyet sınavlarında ve doktorlar tarafından mesleklere başlama aşamasında genellikle alınır. Yemin, hastaların iyiliği ve insanın gözlemlenmesi üzerine odaklanma ve tıp etiği için temel bir referans noktasıdır.

Aşağıdaki metin, genellikle modern versiyonu olarak kullanılan, Hipokrat Yemini'nin bir örneğidir:

“Elimden geldiğince ve muhakeme gücüm dahilinde bu antlaşmayı yerine getireceğime yemin ederim. Adımlarını attığım hekimlerin zor kazanılmış bilimsel kazanımlarına saygı duyacağım ve bu bilgileri benden sonra gelenlerle memnuniyetle paylaşacağım. Aşırı tedavi ve terapötik nihilizm ikili tuzaklarından kaçınarak, hastaların yararına gerekli tüm önlemleri uygulayacağım. Tıpta bilim kadar sanat da olduğunu ve sıcaklık, sempati ve anlayışın cerrahın bıçağından veya kimyagerin ilacından daha ağır basabileceğini hatırlayacağım. "Bilmiyorum" demekten utanmayacağım ve bir hastanın iyileşmesi için başka birinin becerilerine ihtiyaç duyulduğunda meslektaşlarımı ziyaret etmeyi ihmal etmeyeceğim. Hastalarımın mahremiyetine saygı duyacağım, çünkü sorunları bana dünyanın bilebileceği şekilde ifşa edilmedi. Özellikle ölüm kalım meselelerinde dikkatli davranmalıyım. Bana bir hayat kurtarmak için verilirse, hepinize teşekkürler. Ama bir can almak da benim elimde olabilir; Bu müthiş sorumluluk, büyük bir alçakgönüllülükle ve kendi zayıflığımın bilincinde olarak karşı karşıya gelmeli. Her şeyden önce, Tanrı'ya oynamamalıyım. Ateş çizelgesini, kanserli bir büyümeyi değil, hastalığı kişinin ailesini ve ekonomik istikrarını etkileyebilecek hasta bir insanı tedavi ettiğimi hatırlayacağım. Hastalara yeterince bakım yapacaksam, sorumluluğum bu ilgili sorunları içerir. Elimden geldiğince hastalığı önleyeceğim, çünkü önleme tedavi etmeye tercih edilir. Aklı ve bedeni sağlam olan ve sakat olan tüm hemcinslerime karşı özel yükümlülüklerim olan bir toplumun üyesi olarak kaldığımı hatırlayacağım. Bu yemini bozmazsam, hayattan ve sanattan zevk alayım, yaşadığım sürece saygı duyayım ve sonra sevgiyle anılayım. Her zaman çağrımın en iyi geleneklerini koruyacak şekilde hareket edeyim ve yardımımı isteyenlere şifa vermenin sevincini uzun süre yaşayayım.”

#Hipokrat #Tıp #Sağlık #Yemin
0
0
0
Kaynakça

Altuner, İlyas. “Hipokrat Yemini”. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7 (01 Nisan 2015), 1-7.

Yapijakis, Christos. “Hippocrates of Kos, the Father of Clinical Medicine, and Asclepiades of Bithynia, the Father of Molecular Medicine”. In Vivo 23/4 (01 Temmuz 2009), 507-514.

“NOVA - Official Website | The Hippocratic Oath Today”. 24 Ocak 2018. Erişim 20 Şubat 2023. https://web.archive.org/web/20180124113442/http://www.pbs.org/wgbh/nova/body/hippocratic-oath-today.html


BENZER MAKALE
İnsanlar Neden Kravat Takar: Kravatın Öyküsü

İnsanlar Neden Kravat Takar: Kravatın Öyküsü

Hemen hemen her erkeğin dolabında bulunan özel günlerde ya da işe giderken tercih ettiği kravatın tarihi M.Ö....

Baharın Habercisi Adonis Miti

Baharın Habercisi Adonis Miti

Yunan mitolojisinde “Adonis Miti” olarak bilinen, doğadaki ölüm ve yenilenmeyi sembolize ettiği kabul...

Mükemmelliğin Sembolü: Yin Yang

Mükemmelliğin Sembolü: Yin Yang

Birbirine dolanan siyah ve beyaz iki yarım dairenin, her iki tarafında zıt renklerden bir nokta bulunan Yin-Yang sembolü...

Renklerin Tarihi: Mavi Rengin Arayışı

Renklerin Tarihi: Mavi Rengin Arayışı

Maviyi yaygın bir renk olarak düşünmek doğaldır. Mavi, gökyüzü ve okyanus ile ilişkilendirilir....

Duygu ve Gösterişli Güzelliğin Sanata Yansıması: Barok

Duygu ve Gösterişli Güzelliğin Sanata Yansıması: Barok

Barok kelimesi Portekizce “tam yuvarlak olmayan şekilsiz inci” anlamına gelen “barroco” kelimesinden...

Dünyanın En Küçük Ülkesi Vatikan

Dünyanın En Küçük Ülkesi Vatikan

Vatikan, 44 hektarlık bir yüz ölçümüne sahip olması nedeniyle dünyanın en küçük...

Sâmerrâ Ulu Camii ve Koni Biçimli İlginç Minaresi

Sâmerrâ Ulu Camii ve Koni Biçimli İlginç Minaresi

Samarra Ulu Camii, Irak'ın Samarra şehrinde bulunmaktadır ve Sâmerrâ 'da bulunan en önemli tarihi...

Bir Ramazan Geleneği: Hurmalar

Bir Ramazan Geleneği: Hurmalar

Hurma palmiyesi olarak bilinen büyük bir ağaçta yetişen hurma dünyanın en tatlı meyvelerinden biridir....

Antik Mısır’ın Sınırları Aşan “Ankh” Sembolü

Antik Mısır’ın Sınırları Aşan “Ankh” Sembolü

“Ankh” sembolü, “yaşamın haçı, hayatın sembolü” olarak bilinmekte ve düz bir...

İslam'ın İkinci Büyük Buluşması: Bishwa Ijtema

İslam'ın İkinci Büyük Buluşması: Bishwa Ijtema

Bishwa Bengalce "dünya", ijtema ise Arapça 'içtima' yani "toplantı" anlamına gelir. "Dünya...

ANASAYFA
RASTGELE
KATEGORİLER
POPÜLER
EN YENİLER